Your search results

Φορολόγηση Ακίνητης Περιουσίας

Ο φόρος αυτός είναι ο παλαιότερος φόρος στα ακίνητα και ισχύει από το 1950. Επιβάλλεται επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. Όμως αν η αξία πώλησης είναι πιο μικρή από την αντικειμενική ή από αυτή που προκύπτει με το σύστημα των slot terbaru συγκριτικών στοιχείων, τότε ο φόρος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής ή αυτής που προκύπτει με το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται κάθε φορά που γίνεται μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία, δηλαδή με αντάλλαγμα, καταβάλλεται από τον αγοραστή του ακινήτου και ανέρχεται στο 3% της αξίας μεταβίβασης του ακινήτου. Στο ποσό αυτό του κύριου φόρου προστίθεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων. Ο φόρος αυτός situs slot gacor ανέρχεται σε 3% επί του ποσού του φόρου (όχι της αξίας του ακινήτου).

Ο Φόρος Προστιθέμενης αξίας είναι ένας φόρος που δεν αφορά αποκλειστικά τα ακίνητα αλλά γενικά κάθε συναλλαγή μεταξύ προσώπων που είναι υποκείμενοι σε ΦΠΑ (προμηθευτές, καταναλωτές και ενδιάμεσοι). Στην περίπτωση όμως των ακινήτων ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις παραδόσεις νεόδμητων κτισμάτων όταν ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας είναι μετά την 1.1.2006. Στον φόρο αυτό υπόκεινται οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν οικοδομές καθώς και όποιος κατασκευάζει ευκαιριακά μια οικοδομή αλλά δηλώνει στη Δ.Ο.Υ. ότι επιθυμεί να υπαχθεί στον φόρο αυτό.
Γενικά ο νόμος ορίζει ότι αφ’ ης στιγμής επιβάλλεται ο ΦΠΑ σε μια μεταβίβαση, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Οι δυο φόροι βρίσκονται μεταξύ τους σε σχέση αλληλοαποκλεισμού: Όταν επιβάλλεται ο ένας αποκλείεται ο άλλος. Στα ακίνητα που δεν επιβάλλεται ο ΦΠΑ εξακολουθεί να επιβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που είδαμε προηγουμένως.
Ο φόρος αυτός καταβάλλεται από τον κατασκευαστή όταν μεταβιβάσει το νεόδμητο ακίνητο (ή τμήμα του, όπως συμβαίνει με τα διαμερίσματα) κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ή όταν γίνεται «αυτοπαράδοση» του ακινήτου. Το ποσό του φόρου που επιβάλλεται στη μεταβίβαση είναι 24% επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να εισπράξει αυτό το ποσό από τον αγοραστή και να το αποδώσει στο δημόσιο αφού όμως αφαιρέσει τον «ΦΠΑ εισροών οικοδομής».

Ο φόρος κληρονομιών γονικών παροχών και δωρεών είναι ένας φόρος που δεν αφορά αποκλειστικά τα ακίνητα. Αφορά κάθε μορφή περιουσίας που παρέχεται από τους γονείς, κληρονομείται ή δωρίζεται. Αντικείμενο του φόρου είναι πάντα ένα σύνολο περιουσίας, όχι ξεχωριστά κάθε ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο (αυτοκίνητο, τραπεζικοί λογαριασμοί κλπ).
Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος οφείλεται κάθε φορά που θα συμβεί το γεγονός που προκαλεί τη φορολόγηση: Θάνατος, γονική παροχή και δωρεά. Αφ’ ής στιγμής λάβει χώρα το γεγονός ο φορολογούμενος πρέπει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να γνωστοποιήσει με δήλωση την αξία της περιουσίας που απέκτησε ώστε να υπολογιστούν οι σχετικοί φόροι. Επειδή συχνά ο φόρος αυτός είναι πολύ μεγάλος, ειδικά αν η αξία της περιουσίας είναι και αυτή μεγάλη, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί ο φόρος σε 24 δόσεις. Η υποβολή δήλωσης είναι πολύ σημαντική γιατί όταν στο μέλλον γίνει μεταβίβαση σε άλλο πρόσωπο του ακινήτου που κληρονομήθηκε ή δωρήθηκε, ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση και ότι έχει εξοφληθεί ο φόρος που προέκυψε από αυτήν. Αν μάλιστα υπάρχει κάπου λάθος (π.χ. δηλώθηκαν λιγότερα τ.μ.), τότε πρέπει να γίνει διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομιάς και να πληρωθεί ο σωστός φόρος ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό με τα σωστά στοιχεία του ακινήτου.

  • Μετατροπή Νομίσματος

  • Αναζήτηση

  • Mortgage Calculator

Compare